De wijnboer had gistermiddag alles klaar gezet zodat we vandaag de rode druiven konden persen. Voor het eerst dit jaar gebruiken we een pomp om de wijn in de damigiane (de grote mandflessen) over te brengen. Scheelt een hoop werk en geknoei. Terwijl de wijnboer het pompen in de gaten hield, vulde ik de pers met de druiven die sinds 22 september dagelijks werden geplet met een grote stamper.
De schillen blijven achter in de pers, die tenslotte aangedraaid wordt, waarna het laatste sap er uit komt. Als de pers wordt ontmanteld blijft er een dikke koek van pulp achter die in onze compostbak gegooid werd. Daarna is alle apparatuur schoongespoten en staat nu in het zonnetje heerlijk te drogen. Met de zegen van sint Franciscus, wiens naamdag vandaag gevierd wordt, moet het zeker goed komen met de rode wijn. We vragen onze familie alvast groene wijnflessen te gaan sparen. Die honderd liter moet uiteindelijk toch in wat ordentelijker flessen terecht komen. Maar dat is een klus voor volgend jaar.
Die koekjes, dat lijkt me zo simpel dat ik het zelfs kan. Ga het proberen
Buon appetito, Bertie
Ik herinner me die dikke koek! Die kwam vroeger (lang lang geleden) als een slang uit de gietijzeren pers waarmee mijn moeder bessensap maakte…
Dat sap ging in (inderdaad groene) flessen. Kurk erop en dan in gesmolten zegellak dompelen.
Klinkt heerlijk nostalgisch, Petra
De rest gaat voorlopig helemaal vanzelf…
Kump gans good, zo te zien 🙂
Nog effe doorgaan …..en van de schillen Grappa maken 😉
Hoi Emie, Als snoeper dacht ik natuurlijk meteen aan gebakken koek en hoopte op een recept. Maar als vulling in een taart verwerkt zou deze koek niet misstaan. Met groetenTon
Speciaal voor jou Ton: Recept voor heel gezonde koekjes: prak twee bananen fijn, meng ze met 50 gram geraspte kokos en 50 gram havervlokken. Maak er kleine platte bolletjes van (ik doe ze tussen twee lepels) en gaar ze in de oven op 180 graden, een minuut of 15.
Dank. Ga ik maken. Met groetenTon
Boeiend werk! Straks lekker!
Lie(f)s.
Wat een mooi proces! Jullie zullen je voldaan voelen, dat de klus geklaard is, tot zover.
Ik zou bijna zeggen: na deze klus hebben jullie wel koek verdiend! Maar dan eetbare en lekkere!