Recepten

Ierse koek

DSC_0082-001

Benodigdheden:

200 gr. zelfrijzend bakmeel

125 gr. bruine suiker

2 eetlepels speculaas/koekkruiden

250 gr. gewelde krenten en rozijnen

1 ei

koude thee

Bereiding: 

Bakmeel met basterdsuiker, speculaaskruiden, krenten en rozijnen droog door elkaar mengen. Met ei en net zoveel koude thee flink roeren tot de dikte van cakedeeg is ontstaan. Deeg in ingevet klein cakeblik doen en onderin een matig warme oven ( 175 graden) zetten. Baktijd is ongeveer 45 minuten.

————————————————–

DSC_0018

Walnotentaart

Wat heb je nodig voor 1 taart:

  • 350 gram walnoten + extra voor garnering
  • 4 eieren
  • 225 gram palmsuiker (of andere suiker naar keuze)

Optioneel

  • 1 biologische citroen, geraspt
  • Eventueel: poedersuiker
  • Extra nodig: bakpapier en bakvorm van 20 cm

Hoe maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Maal de walnoten tot zand in een keukenmachine of blender. Niet te lang, want je hebt geen walnotenboter nodig.
  3. Splits de eieren. Mix het eigeel met de suiker tot een romige massa. Voeg de walnoten en citroenrasp toe en roer goed door elkaar.
  4. Klop de eiwitten stijf tot er pieken ontstaan. Zorg dat de mixer en de kom vetvrij zijn. Snijd hiervoor de geraspte citroen doormidden en haal een helft over de haken en de kom.
  5. Meng het eiwitmengsel door het walnotenmengsel tot een homogene massa.
  6. Bekleed de bodem van het bakblik met bakpapier en vet de randen in met olie. Stort het deeg in het blik en zet 40 – 50 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen om het bakblik te verwijderen. Bestrooi met poedersuiker indien gewenst en garneer met een paar walnoten. De binnenzijde is een beetje smeuïg zoals bij een brownie.

NB Het resultaat op de foto is ontstaan omdat ik de hoeveelheden aanpaste aan  wat ik voorradig had. Ik deed het deeg in deze kleine cups en bakte daar acht cakejes van die ik bestreek met wat zelfgemaakte vijgenjam en decoreerde met bramen en munt. Ook de baktijd was aanmerkelijk korter, ik schat 20 tot 25 minuten.

 

Bron: http://www.lekkeretenmetlinda.nl

————————————————–

DSC_0005

Kokoskoekjes (ongeveer 20 stuks)

2 rijpe bananen

50 tot 80 gram havermout

50 gram geraspte kokos

Prak de bananen en meng ze met de havermout en kokos. Voeg eventueel wat kaneel toe.

Leg bakpapier op een ovenplaat, maak van het ‘deeg’ kleine platte koekjes. Ik gebruik daarvoor altijd twee lepels waartussen ik het deeg afplat.

Laat de koekjes 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden bakken.

—————————————————————————

Apple-crumble voor ongeveer een kilo appels

DSC_0044

50 gr bruine suiker en een beetje kaneel over in blokjes gesneden appels strooien en in laten trekken.

Meng dan:

100 gr suiker

200 gr bloem

175 gr boter

tot een kruimelige massa. Doe gesneden appel in een vuurvaste ovenschaal,  mengsel er overheen en plaats het 50 minuten in de oven op 200 graden.

Kan niet mislukken. Warm serveren, eventueel met een bolletje ijs erop .


 

Lasagna uit de losse pols

DSC_0002

Benodigdheden voor vier personen als hoofdgerecht en zes personen als secundo

500 gram verse lasagna vellen

400 gram gehakt

3/4 liter tomatensaus

2 uien, 2 tenen knoflook,

diverse groenten als courgettes, paprika, champignons en verse Italiaanse kruiden

Parmezaanse kaas

—————-

Zet ui en knoflook aan in olijfolie (in een grote braadpan)

Rul het gehakt erbij en laat op kleur komen

Schaaf courgettes fijn, voeg de in blokjes gesneden paprika toe en de in schijfjes gesneden champignons en laat dit garen in ongeveer 10 minuten. Voeg op het laatst de tomatensaus toe. Dit gerecht vraagt veel vocht dus liever te veel dan te weinig saus. Strooi met ruime hand wat fijn gesneden kruiden in het mengsel, zoals basilicum, peterselie, oregano en tijm.

Vet een ovenschaal  in begin met een laag lasagnavellen op de bodem die elkaar een beetje overlappen. Dan een dunne laag gehaktmengsel en bouw zo de lagen op, eindig altijd met het gehaktmengsel.

Rasp er parmezaanse kaas overheen die de gehele bovenkant bedekt. Zet de schaal in een goed verwarmde oven (180 graden) zodra de kaas begint de bruinen is het gerecht klaar.

In de vegetarische variant laat je het gehakt weg en vermeerder je de groenten.

Dit is een gerecht wat ik uit de losse pols maak. Afgezien van de lasagnavellen heb ik de rest van de ingrediënten meestal wel in huis of uit de moestuin. Ik varieeer er mee, door gehakt te vervangen door tonijn uit blik,  het toevoegen van klein gesneden olijven, spekblokjes.


 

Tiramisu met limoncello

DSC_0001

Voor 1 flinke schaal:

1,5 pak lange vingers

250 gr mascarpone

250 ml slagroom

120 gr poedersuiker

4 citroenen

120 ml limoncello

verse munt, 5 blaadjes

2 handjes blauwe bessen of ander vers fruit

Nodig; 1 glazen schaal, 1 diep bord of ovenschaal, rasp, mixer, mengkom

Bereiden: Was de citroenen, en rasp bij 1 citroen de schil eraf. Deze citroen ga je zo ook gebruiken om uit te persen.

Pers 3 citroenen uit en vang het sap op. Meng dit met de limoncello en schenk in een diep bord of in de extra schaal. Zet even apart.

Doe de slagroom in een mengkom en voeg hier de poedersuiker aan toe. Klop de slagroom op en voeg dan de mascarpone toe. Meng goed en roer de rasp van 1 citroenschil hier nog door. Haal 1 voor 1 de lange vingers door de limoncello en bedek hiermee de bodem van de glazen schaal. Smeer hier een laag van het mascarpone-slagroom mengsel over. Gebruik niet meer dan de helft van het mengsel want er komt zo nog een laag!

Haal de overgebleven lange vingers ook 1 voor 1 door de limoncello en leg deze op de mascarponelaag.

Zorg ervoor dat de lange vingers de hele laag met mascarpone bedekken. Smeer nu weer een laag mascarpone over de lange vingers en zet de tiramisu met limoncello afgedekt in de koelkast. Laat minstens 1 uur opstijven en maak de tiramisu dan nog af met wat blaadjes verse munt, de blauwe bessen of ander fruit en eventueel nog wat schijfjes citroen (je had er nog 1 over!).

Bron: www.mindyourfeed.nl/

———————————————————————

P1190126
Vlierbloesemsiroop

schermen van vlierbloesem (veel)
1250 gram suiker per liter
20 gram citroenzuur per liter (optioneel, verkrijgbaar bij drogist)

Pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag. Schud ze even uit voor de insecten die erin kunnen zitten. Gebruik alleen schermen met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. Doe zo veel mogelijk schermen zonder stelen in een grote pan of emmer met deksel. Overgiet de schermen met zoveel water dat ze onder staan maar ook niet veel meer. Zo zorg je dat je een geconcentreerde smaak krijgt en dat is wat je wil bereiken. Doe de deksel er nu op en laat dit mengsel één dag staan op een koele plek in je huis. Iets langer laten staan kan ook maar overdrijf het niet.
Giet nu alles door een groot vergiet zodat je alleen het vocht overhoud. Hier zitten nog veel onzuiverheden in. Zeef het nog eens en giet het daarna door een zeefdoek. Zo krijg je een mooie transparante vloeistof. Helemaal helder krijg je het nooit omdat er altijd wat fijn stuifmeel overblijft in het water.

Meet de hoeveelheid vocht af en doe het in een grote pan. Voeg nu per liter 1250 gram suiker toe en verhit het tot het net niet kookt. Roer tot de suiker is opgelost, je bent hier afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 10 minuten mee zoet. Roer het citroenzuur erdoor tot het is opgelost. Dit is te verkrijgen bij een ouderwetse drogist. Deze siroop kun je ook prima zonder citroenzuur maken. Citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en lange houdbaarheid. Voor de frissere smaak kun je ook citroensap en schil meekoken en voor het vullen van de flessen verwijderen. Ook zonder citroenzuur is deze siroop houdbaar maar wel minder lang.
Maak flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul de flessen nu heet af. Sluit ze direct na het vullen goed af. Bijvoorbeeld met rubber doppen of gewoon met een schroefdop of kurk.

Hugo
Een populair drankje dat je mixt met prosecco of koolzuurhoudend bronwater, een scheut vlierbloesemsiroop , een schijfje citroen en wat verse munt.
_________________________________________________________________

Pan di Spagna (biscuitdeeg)

DSC_0068
DSC_0017

Het belangrijkste ingrediënt voor succes is een losse pols. Klop alles luchtig op en strooi de bloem door een zeef bij het beslag, zodat het mengsel zoveel mogelijk lucht bevat.

 

 

Nodig:
• 5 grote biologische eieren
• 150 gram fijne tafelsuiker plus wat extra om erover te strooien
• 1 theelepel vanillesuiker of 2 à 3 druppels vanille-extract
• Zeer fijn geraspte citroenschil zonder waslaagje
• 125 gram bloem
• Snuf fijn zeezout

Verwarm de oven voor tot matig (180 gr). Rond bakblik van 25 cm doorsnede. Bekleed dit met bakpapier en vet het in. (Ik gebruik teflon bakblik dat alleen ingevet hoeft te worden)
Splits eieren en klop eidooiers en suiker tot een licht en romig mengsel dat in volume verdrievoudigd is. Voeg vanille suiker of – extract en de geraspte citroenschil toe.
In aparte kom eiwitten opkloppen tot ze licht en luchtig zijn. Schep met een grote metalen lepel voorzichtig door eimengsel, zodat de luchtigheid niet verloren gaat.
Zeef de bloem met het zout boven het mengsel en spatel alles voorzichtig door elkaar. Neem er de tijd voor en spatel tot alles goed gemengd is.
Schep mengsel in bakblik en bak 25 min. In de voorverwarmde oven tot het veerkrachtig aanvoelt als je er met een vinger op drukt. Laat iets afkoelen en keer om op een taartrooster.
Bestrooi met fijne tafelsuiker als het nog warm is voor een krokant effect. De taart laat zich goed in twee of drie lagen horizontaal doorsnijden. Deze lagen kun je bedekken met crema, slagroom, jam, vers fruit naar eigen keuze.
————————————————————————–

DSC_0018-002
Bietengazpacho met yoghurt
Doe een pond gekookte bieten met wat yoghurt, water en een snuf peper in een blender en mix dit tot een dikke soep. Serveer met een klodder yoghurt en wat peterselie.

Advertenties

2 thoughts on “Recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s