Waarom de rij bij de kassa ook leuk kan zijn

Bijna elke supermarkt heeft tegenwoordig zelf-scan-kassa’s. Je hoeft er meestal niet voor in de rij te staan, je haalt zelf je boodschappen onder de scanner door en blieb, blieb klaar ben je. Nou ja, eerst nog even afrekenen. Ik vind het eigenlijk niks maar als de rij bij de ‘echte’ kassa lang is, maak ik er wel gebruik van. Vandaag niet, er ging net een bevrouwde kassa open en gelijk met mij schoof bij de kassa naast me een oudere man aan. Of beter gezegd: iemand van mijn eigen leeftijd. Samen met de man, de caissière en de supermarktmanager die in de buurt was, ontstond een gezellig praatje.

De man en ik stonden samen in de lift naar het parkeerdak, onze auto’s bleken naast elkaar te staan en het gesprekje ging gewoon door. De man had zijn hele leven als musicus gewerkt, hij was slagwerker. Nu maakte hij nog deel uit van maar liefst vier senioren orkesten, treedt nog op bij het politie-orkest van Zuid Holland en valt waar nodig in als er ergens een drummer gezocht wordt. De hele maand december heeft hij uitvoeringen en doet dat met veel plezier, vertelde hij. Dus tijd voor een bijbaantje als kassamedewerker heeft hij niet, al was dat het grapje waarmee het hele gesprek beneden in de winkel met de andere dames begon. Waarom vertel ik dit verhaal? Omdat ik hou van het menselijk contact en ik het betreur dat alles gericht is op snelheid en kostenbesparing. Thuis gekomen dook ik met de Allerhande op de bank. Die is ook digitaal beschikbaar maar geef mij maar een inspirerend blad in handen en noem me ook gerust ouderwets.

9 gedachten over “Waarom de rij bij de kassa ook leuk kan zijn

  1. Zelden gebruik ik de zelfscankassa. Zeker bij mijn klein supermarktje is een gesprekje met de kassière altijd leuk. En elk spontaan gesprekje in winkel of straat vind ik een cadeautje!

  2. Ik heb ook liever een kassamedewerker. De meeste ken ik bij mijn dorpssupermarkt dus volgen er vaak gezellige praatjes. Laat mij maar lekker ouderwets zijn.

  3. Op een of andere wijze ben ik tot nu toe nog niet op vriendschappelijke voet komen te staan met de zelfscankassa. Dat kan weliswaar leuke contacten opleveren via de ‘hulpknop’. Maar als het even kan mijd ik de zelfscankassa en ga liever via een ‘vlees-en-bloedkassa’ en neem de eventuele rij maar voor lief.
    Onlangs zag ik in mijn woonplaats bij de gele olifant, een aantal zelfscankassa’s, geflankeerd door V&B-kassa’s en boven een ervan hing een bordje ‘kletskassa’. In een kleinere letter werd je gewaarschuwd dat deze kassa uitsluitend voor mensen was zonder haast. De kassamederwerker/ster werd geen kletsmeier of kletstante genoemd, maar ze mochten het kennelijk van de baas wel even, geheel functioneel, zijn.
    Vond het een hoopvolle ontwikkeling in deze haastige tijd.

  4. Heel ouderwets…toch. Haha, ik reken altijd af via zo’n scanapparaat. Alles wat in het wagentje gaat scannen en bij de kassa’s zo weer weg. Nooit meer in de rij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.