Natuurlijke krachten

Alsof hij staat te huiveren in de kou met al die naar beneden hangende blaadjes. Toch is deze kastanje al aardig op weg naar zijn zomerse uiterlijk. Dat ik een boom mannelijk benoem en zijn vruchten vrouwelijk, leerde ik van onze Italiaanse buurvrouw en ik ga er maar van uit dat dit ook in het Nederlands opgaat. Goed, deze boom heeft het wel een beetje moeilijk, maar hij komt er wel.

Dat gaat niet op voor het door de recente storm afgebroken exemplaar langs het fietspad richting Pijnacker. Het heeft altijd iets sneu’s en het zal me niet verbazen als deze boom nog opgeruimd gaat worden. Versleept of versnipperd. Hoe dan ook, grondstof voor nieuw leven. Ik hou van de veerkracht die de natuur ons altijd laat inzien.

7 gedachten over “Natuurlijke krachten

  1. Geboren en getogen op het Drentse platteland werd ik getroffen door de deplorabele toestand van de boerenkar. Van mijn kinderjaren herinner ik me een soortgelijke kar waarmee mijn vader alles vervoerde. Later kwam er een gerieflijker wagen op luchtbanden die veel meer kon vervoeren en bovendien veel lichter was om te trekken. Alles ging nog met paardenkracht in de jaren ’40 en ’50.
    Ik weet niet hoe in omgeving Delft zo’n kar genoemd werd, maar mij wij hadden het altijd over de ‘wupkar’. Wipkar als je het letterlijk vertaald, en de naam had hij te danken aan het feit dat de bak kon kiepen (wuppen). Zo te zien is dat ook het geval bij het gefotografeerde exemplaar.
    En de twaalfspaaks wielen zijn heel hard toe aan een opknapbeurt, of restauratie.

  2. Haha… Hoe sterk is de eenzame fietser, die kromgebogen over zijn stuur, tegen de wind….(Boudewijn de Groot). Dat was het eerste waar ik aan dacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.