De groenste gevel van Delft

Nadat het spoorviaduct in Delft verdween en sindsdien de treinen ondergronds rijden, kon het gebied rondom het station herschikt worden. Meer dan tien jaar wordt er al gebouwd en het zal nog ééns zo lang duren voor dat het hele gebied klaar is, maar inmiddels is er genoeg te zien en vooral ook te bewonderen.

Dit huis trekt veel bekijks. Er hangt zelfs een informatiebordje naast de voordeur. In de gevel zijn 4000 planten verwerkt in 36 soorten, las ik. Het ontwerp is uit 2017, het Mondriaan jaar. De vlakverdeling aan de gevel verwijst er naar. De planten vergroten de biodiversiteit en trekken wilde bijen, sluipwespen en hommels. Het is de eerste groene gevel in seriematige woningbouw in privé eigendom. Een initiatief dat hopelijk nagevolgd wordt. Ik maakte natuurlijk meer foto’s in dit opmerkelijke gebied, die laat ik een andere keer wel zien.

12 gedachten over “De groenste gevel van Delft

  • Of het wetenschappelijk verantwoord is wat ik nu ga schrijven weet ik niet, maar ik heb toch het sterke vermoeden dat een beplante gevel, of gevelbeplanting zo je wilt, niet meer zo schadelijk is voor het metselwerk als altijd beweerd wordt. Vroeger was het hoofdbestanddeel van metselmortel gebluste kalk. Het enige kalkhoudende bestanddeel dat nog in de huidige metselspecie zit komt voor het overgrote deel uit de portlandcement en pc is maar een heel klein deel van metselmortel. Het schijnt dat (sommige) plantenwortels een soort zuur afscheiden dat het aanwezige kalk in de mortel oplost, waardoor het desintegreert, wat weer negatieve gevolgen heeft voor de voegen en dus de kwaliteit van het metselwerk. Maar met de geringe hoeveelheid kalk in de moderne metselmortels valt dat allemaal reuze mee.
   Heb me in mijn werkzame leven een aantal jaren beziggehouden met schade aan gebouwen en de schade van klimop, wingerd en dergelijke gevelbegroeiing was hoofdzakelijk ethetisch van aard, zolang het op het metselwerk bleef. Als het zich ‘nestelde’ in een scheur dan was het wel oppassen geblazen.
   Gezien het aantal nesten dat vaak in gevelbegroeiing gevonden wordt lijkt het me dat het eerder een ideale schuilplaats was voor verschillende dieren dan dat het schadelijk was voor het metselwerk of de stuclaag.
   En degenen die er het meest over klaagden was het type mensen die hun gazonnetje met een nagelschaartje bijknipten en strak geschoren buxusstruiken in de tuin hadden staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.