Stoepplantjes

Gisteren kwam in het TV programma Binnenste Buiten het onderwerp stoepplantjes voorbij. Ik heb er met genoegen naar gekeken en het zet mijn strijd om ons Italiaanse erf geordend te houden, weer eens in een nieuw perspectief. Maar dit terzijde. De Hortus in Leiden, waar vanuit dit tv onderwerp ook werd gepresenteerd, zegt het er het volgende over.

In een stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat ‘onkruid’ dat zomaar vanzelf groeit. Soms staan die wilde plantjes in de weg, maar vaak niet. Dan is het fijn als ze blijven staan.
Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken gaan ze ze leuk vinden, denken de mensen van de Hortus. En dan mag er vast meer blijven groeien.

foto van het www
foto van het www

Stoepplantjes- gids Mathilde van de Hortus in Leiden benoemt de plantennamen met stift op de stoepen. Onbekend maakt onbemind, wijzigt hierdoor compleet, mag ik hopen. Google voor de grap eens op stoepplantjes en er gaat een wereld aan posters, minigidsen en andere informatie voor je open.

13 gedachten over “Stoepplantjes

 1. Een leuk initiatief, maar helaas beslist de gemeente over het onkruid vrij houden van stoepen en straten. En die hebben maling aan de waarde van stoepplantjes. Zelf heb ik een gemeenteveldje voor mijn huis en net als ik denk oh wat leuk de madeliefjes en paardenbloemen komen weer op, komt de gemeente met een grote maaier en maait het gras weer kort zodat alle plantjes weer verdwenen zijn.

 2. Net als Willem word ik gek van de gehoornde klaverzuring. Ik kom er maar niet vanaf.
  Ik ga die aflevering eens terugkijken. Misschien word ik dan wat milder over’ onkruid’.

 3. Mijn waardering voor de stoepflora is ook groot, maar zodra ik iets van die gehoornde klaverzuring tegenkom, gaar het er met wortel en tak uit. Zoals alle oxalissoorten woekert het dat het een lieve lust is en na de zomer hebben ze zich vaak ook genesteld in in mijn kuipplanten. Het kost me dan de grootst mogelijke moeite om ze te verwijderen, vooral bij de Agave’s. Die zijn niet erg stekelig, maar de stekels die ze hebben zijn vlijmscherp en pijnlijk.

 4. Eigenwijs als ik ben koester ik de stoepplantjes tussen de voegen van mijn tuinterras.
  Aan de randen van mijn terras heb ik bewust tuinkruiden aangeplant.

  Bezoekers vragen soms om uitleg. Ik zeg altijd dat ze niet voorzichtig hoeven te lopen of zitten op mijn tuinterras.

  Wanneer de planten zich thuisvoelen groeien ze steeds maar verder. Lekker geurtjes verspreiden zich dan over mijn tuin. En allerlei insecten bezoeken met veel plezier de bloemen.

  Natuurvriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.