Bijna honderd jaar geleden

Gisteren was ik een dag bij mijn moeder. Afgezien van wat nuttige dingen die ik voor haar kon doen, was er zoals altijd ruim tijd voor gezelligheid. Veel van haar gesprekken gaan over vroeger en we pakten er een foto-album bij. Op de bovenste foto is mijn vader het middelste jongetje. Er volgde nog een vijfde zoon en daarna kwamen er nog twee dochters.

Dit is het complete gezin van mijn moeder, zij is het meisje dat in het midden vooraan staat. De foto’s dateren van eind jaren twintig. Mijn moeder vertelt vaak over de verschillen die er waren tussen beide families. Mijn vader komt uit een echte ambtenaren familie waar regelmaat de klok sloeg. De familie van mijn moeder had bedrijven en ‘de zaak’ ging altijd vóór. En waar mijn vader de punctuele man van de klok was, was mijn moeder wat losser; een ideale combinatie voor ons als kinderen. Ik heb alle vier mijn grootouders gekend, was gezegend met enorm veel tantes en ooms en heb nog steeds heel veel leuke neven en nichten.

In die grote en uitgebreide families is al veel geboekstaafd, we haalden er een dik naslagwerk bij en mijn moeder ploos nog eens wat namen uit van háár tantes en ooms. Wat is het leuk om samen even stil te staan bij waar we vandaan komen.

11 gedachten over “Bijna honderd jaar geleden

  1. Ik heb zoveel bewondering voor de moeders van toen en nu met die grote gezinnen en dan dikwijls nog een handel of bedrijf erbij. Hoe deden ze het toch allemaal vroeger zonder die vlugge elektrische toestellen waar we nu over beschikken.

  2. Héérlijk Emie, zo’n kostbare tijd samen met je moeder!

    Foto’s, ze blijven magisch. Al heb je ze al zoveel keer gezien, tóch is er steeds weer een ‘tuur’-moment.

    En wat een mooie haren, nog steeds… .

  3. Prachtige oude foto’s van grote gezinnen. Ik heb net als jij veel neven en nichten, ik kom om in de familie zeg ik altijd maar ik vind het leuk. Ik heb alle foto’s van mijn ouders geërfd, mijn broers en zussen vonden ze bij mij het beste op zijn plaats.Zal wel weer toeval zijn maar zat net naar een oude foto van mij en mijn jongere zus te kijken en me af te vragen of ik er een blogje over zou maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.