Zwijnenstal

De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door, zegt Herman Finkers. Je kunt ook hobby wijnboer worden want dan krijg je ook geregeld met teleurstellingen te maken. Wat is er gebeurd? Zondag, direct bij daglicht, was de eerste gang naar de wijngaard. Hoewel de oogst niet erg groot zal zijn, zag alles er prima uit. Maandagochtend was het een puinhoop. Minstens één derde is door wilde zwijnen opgegeten en verruïneerd. Ik kan jullie zeggen dat de wijnboer enigszins aangeslagen en stevige woorden uitslaand, het erf weer opliep. Alles dat binnen het bereik van de zwijnen was, is losgetrokken en vernield. Bij onze wijnvrienden was in de zelfde nacht precies hetzelfde gebeurd. Wilde zwijnen vormen dit jaar voor veel boeren een behoorlijke bedreiging. Vorig jaar is er vanwege Covid nauwelijks gejaagd met een overbevolking van zwijnen als resultaat. Enfin, de wijnboer ging aan het ruimen en constateerde dat de hoger hangende druiven ongemoeid zijn gelaten. Gisteren werden de resterende trossen omhangen met beschermnetjes. Reeën, vogels, bijen en hagelstenen kunnen nu geen schade meer aanrichten. De zwijnen gaan vast op zoek naar andere culinaire paradijzen.

15 gedachten over “Zwijnenstal

 1. Nu begrijp ik waarom de wijngaarden die ik hier zie omgeven zijn door schrikdraad. Dat heb ik voorgaande jaren niet gezien. Ik ben geen jager maar…..wat heeft corona met jagen te maken? Dat doe je toch buiten en je zit als jagers niet op elkaars lip. Of zie ik iets over het hoofd. Wij zijn hier nu een paar weken en hebben ook dit jaar nog geen schot gehoord. Volgend jaar dus nog meer wilde zwijnen.

  • Dat je nu nog geen schoten hoort komt omdat het jachtseizoen nog niet begonnen is, Annet. Pas per 1 oktober of daaromtrent wordt er weer gejaagd. Gedurende de strenge Lock Down hier mochten de mensen alleen de deur uit voor boodschappen of medische zaken.

 2. Hoi Emie, Ik kan me het stevige woordgebruik van de wijnboer wel voorstellen. Ik denk dat ik wel wat verder zou gaan dan ‘stevig’ woordgebruik. Bestel bij een komende pranzo maar cinghiale voor wat genoegdoening. Met groetenTon

 3. Da’s niet leuk, en het “like”-knopje heb ik ditmaal dus niet aangeklikt. Ik hoop wel dat de wijnboer gemotiveerd blijft en het hoger hangende (en grotere) deel -later- goed uitpakt. Groet uit Perth!

 4. Ach wat vreselijk jammer is dit. Nadat ik het afgelopen weekend een bevlogen verhaal heb horen vertellen op een wijnkasteel over de wijnbouw, kan ik me voorstellen hoe erg deze schade voor jullie is. Al het werk wat er met hart en ziel is ingestoken op één nacht weg! Sterkte, ook voor de wijnboer!

 5. Oh jee …. Hier heeft een wild zwijn gewoeld in de wei, op zoek naar lekkers. Gelukkig betreft het (nog) een eenling, tenminste dat denk (en hoop) ik omdat ik zijn/haar aankomst begin dit jaar heb gefilmd vanuit huis.

 6. Oh, wat erg, daar stop je tenslotte veel werk en liefde in. Ook hier dit jaar veel overlast van zwijnen ze komen tot vlakbij het dorp. Aan de overkant van de vallei horen we ze tekeer gaan. Ik mag niet hopen dat ze van de winter in mijn moestuin komen, ze vernielen alles met hun gewroet.

 7. Die zwijnen lopen nu stomdronken rond te dansen.
  Onze wingerd, naast het huis, heeft prachtige zoete blauwe druifjes. Ik heb er voor en na de netjes van gekocht fruit omheen gehangen, want hier bij ons is het de merel die wel een wijntje lust…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.