Tussen Pasen en Kerstmis…

… viert men Ferragosta. Maria Hemelvaart, een kerkelijk feestdag op 15 augustus, is een dag die door de Italianen groots gevierd wordt. Met een vrije dag en- hoe kan het anders- met grote families aan lange tafels. Dus doen we niet flauw en passen ons graag aan aan de Italiaanse gewoonten.

Woensdag al gereserveerd want het kon wel eens druk worden. En dát was het. Maar wel heel erg gezellig en dus zaten we tussen de Italiaanse families aan een zeven gangen menu waar geen eind aan leek te komen. Na de koffie en de limoncello maken we nog een selfie en rijden we naar huis terug. Waar het de eerste uren heel rustig zal blijven.

10 gedachten over “Tussen Pasen en Kerstmis…

  1. Dat 15 augustus Maria Hemelvaart is, werd ik begin jaren ’60 gewaar, toen ik een jaar of 17, 18 was. Geboren en opgegroeid in een zeer protestantse omgeving, waar Rooms-Katholieken als mensen gezien werden die in het donkere zuiden woonden, bier dronken in plaats van koffie of thee en door het leven gingen als brassers en lolbroeken, een volkomen onbekende volksstam bij wijze van spreken, had ik nog nooit van die feestdaag gehoord. Voor mij was 15 aug de verjaardag van de jongste zus van mijn moeder, niks meer of niks minder en die vierden we zelden omdat mijn tante in Vinkeveen, een kleine 200 km bij ons vandaan woonde Niet echt in de buurt dus.
    Op die 15e aug ergens begin jaren ’60 stond ik met een kapotte brommer in de omgeving van Venlo, op weg om met mijn een jaar jongere zus een weekje vakantie te vieren in datzelfde ‘donkere zuiden’. Niet een bedrijf was open waar de brommer gemaakt kon worden. Uiteindelijk hebben we de brommer en onszelf op de trein richting Utrecht gezet om de jarige tante te bezoeken. Na een paar dagen ben ik weer, met gerepareerde brommer, weer huiswaarts gekeerd en mijn zus nog een tijdje in Vinkevween blijven logeren.

    • Mooie omschrijving van het katholieke volksdeel! Als (ex) katholiek wist ik van het feest wel af maar dat men in het zuiden het ook als een vrije dag vierde, wist ik dan weer niet Willem. Het werd een gedenkwaardig reisje voor je daar in die zestiger jaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.