Mooi Montone

Het is zo’n plaatsje dat wordt geclassificeerd als één van de tweehonderdvijftig ‘Borghi più belli d’Italia‘. Je laat de auto buiten de stadsmuren staan om via de poort en een trap het ‘çentro storico‘ binnen te wandelen. Het was al zeker tien jaar geleden dat we er voor het laatst waren en opnieuw ervoeren we dit als een openlucht museum.

Het is allemaal heel kleinschalig in het centrum met een postkantoortje, een apotheek, wat horeca en natuurlijk een ijssalon. Op het hoogst gelegen punt kijk je uit over een tijdloos landschap en vloeit alle jachtigheid, zo je die nog hebt, volkomen weg.

9 gedachten over “Mooi Montone

 1. Heb bij dergelijke plaatsen altijd een dubbel gevoel.Hoe mooi het ook zijn mag, maar de mensen die erin wonen worden wel op veel manieren beperkt in hun doen en laten. Allemaal ten bate van een of ander ‘hoger’ doel. In dit geval toerisme.
  Zal ook wel komen doordat ik geboren en opgegroeid ben in een boerderij die onder het barbaarse regime stond van monumentenzorg. Niet mijn ouders bepaalden hoe we moesten wonen en leven, maar dat deed monumentenzorg. En we moesten het maar pikken dat er op de gekste momenten bezoek kwam van mensen van allerlei slag; soms studenten van een of andere (kunstzinnige) academie, maar ook mensen van monumentenzorg zelf kwamen vaak zomaar even binnenvallen. Mijn ouders waren geen baas in eigen huis, ondanks dat het huis al eeuwenlang familiebezit was.
  Het merkwaardige van alles vond ik wel dat toen mijn ouders in 1956 de boerderij verkochten aan de provincie raakte het huis in enkele jaren zo in verval dat het voor miljoenen weer gerestaureed moest worden en uiteindelijk verplaatst is naar een soort opeluchtmuseum. Monumentenzorg was in de tijd in geen velden of wegen te bekennen. Nog steeds niet mijn favoriete club zul je begrijpen
  In een vakantie zal ik dus niet uit vrije wil een historisch gebouw, van welke aard ook, bekijken. Heb als kind al genoeg geleden, om Wim Sonneveld maar even aan te halen.

  • Ik begrijp je punt Willem. Het stadje is misschien ook nét een beetje te gelikt voor het echte dagelijkse leven. Ik ben daarentegen dol op historische gebouwen maar heb als kind dan ook niet zo geleden als jij 🙂
   Overigens kom ik er binnenkort nog in een blogje op terug…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.