De eerste keer

Toen we op 12 maart 2020 terug reden na een museumbezoek in Dordrecht hoorden we op de autoradio dat alle musea vanaf dat moment gesloten werden. Wij trokken als het ware de musea achter ons dicht. Vandaag was het eindelijk tijd voor ons eerste museumbezoek nadien en daarvoor kozen we opnieuw Dordrecht uit. Huis van Gijn opende in 1925 de deuren nadat de laatste bewoner Simon van Gijn had bepaald dat zijn woonhuis met verzamelingen opengesteld zou worden voor publiek. In die bijna honderd jaar bleef veel ongewijzigd en omdat ik erg van huizen en hun inrichtingen hou, liep ik te smullen in het pand waar de eigenaar zich direct weer thuis zou voelen als hij terugkeerde.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de huiselijke zaken nog interessanter vind dan de kamers en vertrekken die bedoeld zijn om te imponeren. De badkuip en de canapé waarop de schone borden van meneer liggen, de was en mangelkamer; je ziet in gedachten de bedienden er hun werk doen. En wat te denken van de voorraadkamer naast de bijkeuken? Alle uurwerken in het grote pand aan de Nieuwe Haven tikken. Ze tikken de tijd weg, de onbewoonde honderd jaar, de Coronastille periode en de meer dan dertig jaar die er tussen ons eerste bezoek aan dit museum en vandaag zitten.

10 gedachten over “De eerste keer

  1. Wij hebben dit huis jaren geleden al eens bezocht en inderdaad, die huiselijke zaken waren zo leuk. De tuin was niet te bezichtigen toen maar lijkt me heel mooi. En huis Bisdom van Vliet is jaren gesloten geweest, gaan we samen van het najaar maar eens doen als het weer open is.

  2. Als je dit – zeer terecht trouwens – een leuk huis vindt, zou je ook eens moeten gaan kijken in Haastrecht dat is vlak bij Stolwijk 😉 in het Huis Bisdom van Vliet. Daar kan de laatste bewoonster (mevrouw Paulina) zo binnenwandelen bij wijze van spreken. Ik heb even gekeken maar een bezoek kan pas weer in het najaar, vanwege onderhoud en restauratie.

  3. Nieuwe Haven! Niet Lange. Ik ben daar geboren in zo’n zelfde huis. Ik heb op zolder leren fietsen, zo groot was het. Overigens niet het huis van mijn ouders hoor, die woonden daar in. Dat had je toen. Maar altijd als ik in Dordrecht ben, ga ik even kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.