Dit mag je niet missen

Van vrienden kregen we dit kleine boekje, dat nadrukkelijk ook bedoeld is om door te geven aan elkaar. Op de achterflap staat: ‘Als er nu één verhaal verteld moet worden, dan is dat het verhaal van Johan van Veen. Ingenieur. Vader van het Deltaplan. Een van de grootste Nederlanders aller tijden. Maar vrijwel niemand die hem kent. Het verhaal van Johan is het verhaal van Nederland. Een verhaal dat sinds de Watersnoodramp van 1953 in de vergetelheid is geraakt, maar door de stijgende zeespiegel relevanter is dan ooit. En dat laat zien: we kunnen de strijd tegen het water opnieuw winnen.’

In deze ‘brief’ wordt de stijgende zeespiegel goed uitgelegd en vooral de noodzaakt tot actie. Ik raad iedereen aan het te lezen. Dat kan zelfs gratis hier. Het is toch rot weer, in minder dan een kwartier lees je het uit dus wat weerhoud je?

16 gedachten over “Dit mag je niet missen

  1. In 2006 maakte Frans Bromet al eens een documentaire met de gelijknamige titel. Hij onderzoekt daar met zijn gezin de consequenties van het stijgende waterpeil. Is leuk om in dit kader te bekijken. Het boekje heb ik bijna uit, dank ervoor.

  2. Ik zit op 100 meter boven zeeniveau, maar zal het morgen eens lezen. Zou ik dan toch ooit kunnen pootjebaden in zee…

  3. Ook actueel voor Noordwest Duitsland en Denemarken. We delen immers de Waddenzee. Helaas is men zich ook hier niet echt bewust van een naderende catastrofe. Ik was twee-en-half toen de dijken braken en woonde in Dordrecht aan de haven. Ik ben nog steeds huiverig als het stormt, waarschijnlijk zit dat geheid in mijn achterhoofd. Storm = gevaar.

  4. Heel actueel , dit zou iedereen moeten lezen. Het verhaal van dat schip wat de dijk dichtte ken ik heel goed, het is natuurlijk vlak bij onze woonplaats gebeurd. Ik heb een wat ouderen vriendin die daar als jong meisje achter die dijk op een grote boerderij woonde en me vertelde van de paniek in die nacht. Wij wonen op het laagste punt van Nederland en als wij dan eens op de Lekdijk wandelen of fietsen en al dat water zien vragen wij ons af of dat altijd goed zal blijven gaan.

    • Dat schip dat de dijk dichtte vond ik zo’n fascinerend verhaal, Marthy. Ik kende het niet. Door dit boekje kwam het besef dat we echt snel maatregelen moeten treffen om verder stijging te voorkomen, goed binnen bij me!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.