

Toen ik kortgeleden over Hugo de Groot schreef, vroeg blogvriendin Marthy zich af of er ook beroemde Delftse vróuwen waren. Ik beloofde haar dat uit te zoeken. Afgezien van Agneta van Marken-Matthes over wie ik al een paar maal schreef, werd in Delft Mienette van der Chijs geboren, een feministe die leefde van 1814 tot 1895. Zij was de welvarende weduwe van predikant Storm die twee maanden na hun huwelijk al overleed. Op haar reizen naar Zuid Afrika, waar haar broer woonde, Canada, De Verenigde Staten, Mexico en Cuba maakte zij kennis met vooraanstaande leden van de Internationale Vrouwenbeweging. Deze reizen vormden een bron van inspiratie voor haar activiteiten in NL. Ze beijverde zich voor beroepsonderwijs voor meisjes en vond ook dat specifieke mannenberoepen voor vrouwen beschikbaar moesten zijn. Vreemd genoeg is deze vrouw in de vergetelheid geraakt. De laatste tien haar van haar leven sleet zij het Sint Joris Gasthuis en zou aan vervolgingswaanzin hebben geleden. Haar boeken en documenten zijn verbrand, een muurschildering vlakbij haar laatste woonhuis, is onherkenbaar geworden.


Blogvriendin Bertie schreef een werkstuk over een Delfts feministe, vertrouwde ze me toe. Dat móet deze Mienette geweest zijn. Het is hoog tijd haar wat meer aan de vergetelheid te onttrekken. Ik kom er zeker nog op terug want ik ben zeer geïnteresseerd geraakt in deze bijzondere vrouw.
Interessant verhaal!
Boeiend! Ik ben benieuwd naar het vervolg. Op internet zag ik hele lappen tekst en illustraties, die heb ik jou gemaild. Toevallig is ook onze zoon het voormalige leven van een bijzondere vrouw ingedoken. Zij heeft (net als hi nu) in Deil geleefd, en gaf les tegenover zijn huis. Hij is er een (auto)biografie van aan het lezen.
Wat jammer dat zo’n vrouw in de vergetelheid is geraakt. Alleen al die reizen die ze gemaakt heeft, in die tijd en dan voor een vrouw, dat vind ik zo spannend. Voorvechtster voor vrouwenzaken, zo’n vrouw zou toch geëerd moeten worden.
Ik ga dan ook zeker verder speuren naar wat deze vrouw allemaal bewerkstelligd heeft, Marthy
Nee, ik herinnerde me Betsy Perk. Deze dame ken ik niet. Nu wel, leuk
Betsy Perk was oprichtster van de Algemeene Nederlandsche Vrouwenvereeniging Tesselschade-Arbeid Adelt in 1871, waar volgens mij dames aan het borduren gezet werden. Iets dat Mienette verafschuwde. Vrouwen konden ook boekhouder zijn, vond ze. Ik ga met belangstelling ook eens op onderzoek uit naar Betsy Perk.
Dat moet te restaureren zijn…
Ik ga eens navraag doen bij de gemeente, Sjoerd
Wat leuk om zo’n spoor te hebben ontdekt. Ik volg je!
Wat interessant! En wat gek dat zij helemaal in de vergetelheid raakte. Idioot gewoon dat haar boeken en documenten verbrand zijn!
Er is wel een straat naar haar vernoemd in Delft. Leuk voor een pelgrimstocht?
Ha, ha dat ga ik doen, Hermieneke. Ook naar haar geboorte huis in de Breestraat wil ik nog wel.