Spannende ontsnapping

Vandaag is het precies vierhonderd jaar geleden dat Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte vanuit Slot Loevestein. We komen Hugo vaak tegen want zijn standbeeld staat meer dan levensgroot op de Markt in Delft. Slot Loevestein kwamen we vorige week tegen toen we op de uiterwaarden van de Waal naar de overkant keken. Tijdens zijn gevangenschap, die hij studerend door mocht brengen, kreeg deze rechtsgeleerde boeken vanuit Gorinchem aangeleverd. Zo ontstond ook het idee om te ontsnappen in die boekenkist. Al op elfjarige leeftijd ging hij in Leiden rechten studeren en nog steeds wordt hij gezien als de grondlegger van het zeerecht zoals dat nog steeds geldt. Het is dus een Delftenaar waar we best een beetje trots op mogen zijn. En wat zal de goede man vierhonderd jaar geleden blij geweest zijn toen hij eindelijk uit die kist kon kruipen.

8 gedachten over “Spannende ontsnapping

  1. En dat dienstmeisje, Elsje van Houweningen. Waarom heb ik dat nou weer onthouden. Maar een leuk idee om Delftse vrouwen ‘te doen’. Ik weet er een, omdat ik toevallig ooit een werkstuk heb gemaakt over emancipatie en ik altijd de raarste dingen onthoud.

    • Van dat dienstmeisje heb ik nog nooit gehoord, Bertie maar in Gorinchem is er wel een straat naar haar vernoemd. Ben benieuwd over welke Delftse vrouw jij ooit een werkstuk schreef. Ik kom er zeker nog op terug.

  2. En zo haalde hij de vaderlandse geschiedenis. Ik weet niet of ze die dingen nu nog leren, maar toen was het een belangrijk moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.