Adembenemend

Op onze scheurkalender stond het Italiaanse woord ‘mozzafiato’. Dat betekent adembenemend mooi. Een nieuw woord voor mij, dus spreek ik het een paar maal zo Italiaans mogelijk hardop uit in de hoop dat het beklijft. Als even later de ondergaande zon dwars door de kamer schijnt, grijp ik de camera die binnen handbereik ligt en denk ‘mooi’. Niet adembenemend maar wél mooi.

Op een ander kalenderblad las ik over de traditie om in de Noord Italiaanse stad Ivrea elkaar tijdens carnaval met sinaasappels te bekogelen, er gaat dan wel 250.000 kilo doorheen. En dan denk ik ‘zijn ze nou helemaal gek geworden’ want met eten hoor je niet te gooien en al helemaal niet te verspillen. Weer pakte ik de camera en laat zien hoe de sinaasappels bij ons liggen te wachten op consumptie. Hier geen ‘rifiuto’ een woord dat ik wel ken als organisch afval maar dat ook verspilling blijkt te betekenen.

12 gedachten over “Adembenemend

  1. Rifiuto komt van weigeren (rifiutare) en betekent afval.
    Mozzafiato komt van ‘mozzare il fiato’. Il fiato is de adem en mozzare betekent o.a. onderbreken. Met andere woorden, adembenemend.

  2. Italiaans klinkt het veel mooier. Ik heb een paar jaar in een Italiaans restaurant gewerkt waar de eigenaar en zijn vrouw Italiaans met elkaar en het andere personeel spraken. Op een gegeven moment waren ze aan het roddelen over een personeelslid en ik begreep waar ze het over hadden. Je had die gezichten moeten zien toen ik er wat van zei…

  3. Mozzafiato, ik sla het op in mijn hoofd. Wat een mooie taal toch. Heb het anderhalf jaar gedaan via Duolingo, dan gestopt, nu weer gestart van voren af aan, in de hoop het in juni te kunnen gebruiken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.