Jan Schoonhoven uit Delft

Vele malen overheen gelopen op het Vrouwjuttenland en nooit eerder had ik het opgemerkt, een plaquette op de stoep ter herinnering aan de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven (1914-1994). Die tegel ligt er sinds november 2018 ontdekte ik. Hij woonde hier met vrouw en zoon en het huis ontbeerde elke luxe. Jan Schoonhoven was opgeleid aan de Koninklijke Academie voor beeldende kusten in Den Haag en had tussen ’46 en ’79 een kantoorfunctie bij de PTT. Zijn kunstenaarschap voerde hij uit in de avonduren en tijdens de weekends.

Samen met onder meer Armando was hij medeoprichter van de Nul-groep die zich afzette tegen de Cobra beweging. Zij wilden objectieve kunst maken zonder emotionele waarde. Van Schoonhoven maakte vooral vaak reliëfs. Veel musea in binnen-en buitenland hebben werk hangen van deze Delftse kunstenaar en op veilingen bracht en brengt het enorme bedragen op. En dat alles tot stand gekomen achter dat eenvoudige voordeurtje.

8 gedachten over “Jan Schoonhoven uit Delft

 1. Er liep in mijn Delftse jongensjaren een dagelijkse donkere schim over onze strakke grachten, in weer en wind, het kleine kale hoofd immer naar de straatkeitjes gebogen, als een monnik vermomd in zijn habijt (die lange loden jas gaf hem wat meer gewicht), op stiptste tijdstippen, van zijn nummer 19/Vrouwjuttenland naar het treinstation en vice-versa, je kon er je horloge op gelijk zetten. Werk en wezen één: Jan Schoonhoven, die ik later enigszins leerde kennen via zijn nóg magerder, maar wel altijd artistieker geklede, charismatische vrouw Anita. Als je dan wel eens op hun ‘kunst-beleef-je-in-armoe’ etage kwam (arm is relatief in hun geval hoor, want Jan had een heel behoorlijke betrekking bij de ‘Posterijen’ in Den Haag, zoals je al schreef), had je zogezegd flink de ruimte in hun naakte vloeren&wanden-bestaan. Het werd er -zeg maar- vooral ook door drank gezelliger: want wie kwamen daar wel niet over de houten vloer: halve en hele en vooral ook zeer éclatante beroemdheden, en niet alleen uit de Kunsten maar misschien nog wel vaker jazzmusici, en daar bij Internationale grootheden. Anita was mét de toenmalig student van de studentenvereniging Wolbodo Eddy Determeyer (zoek zijn naam even op Wikipedia, hij leek in die tijd zelfs sprekend op Dany-le-Rouge: Daniel Cohn-Bendit, de Parijse studentenleider) de organiserende motor achter legendarische jazz-avond/nachten, even verderop aan de Verwersdijk 44, in Eddy’s studentensociëteit NOVUM (bestaat dacht ik nog steeds op dat adres; die vereniging ook, toen allemaal met warse&dwarse en licht anarcho-‘rebelsere’ studenten genre ‘verbeelding aan de macht’ en levend naar het Franse Mei-1968 dogma ‘ni maître, ni dieu’).
  Zoals ook op het Vrouwjuttenland vaak tot de vroegste uurtjes doorgefeest werd door die compacte en vrije Delftse ‘inner circle’, want van een ‘grachtengordel’-groep kon je echt niet spreken. Namelijk nooit sprake van snobisme of hautain gedrag………….de enige heilige opdracht was met passie ‘kunst en muziek maken’, wat er ook van mocht komen.
  En het was dan ook in 1967 in NOVUM (dat een eigen nachtvergunning had) dat de Sao Paulo-Biënnale prijs, die Jan dat jaar won, extreem uitbundig gevierd werd, inclusief een naakte ‘Yoko-Japanse’ dame die -geheel in de tijdgeest- met verf werd ‘aangevallen’ waarna deze zich -onder revolutionaire krijsende jazzklanken- ‘verdedigde’ door hartstochtelijk tegen een muurgrote wit-papieren wand aan te dansen, waardoor haar erotiserend reliëf en ledematen verwarrende proporties ‘afgedrukt’ lieten zien, tot juichend enthousiasme van de inmiddels stomende genodigden……en de overvloedige drank droeg daar overtuigend aan bij, met een Jan die zelfs iets van een lachje liet zien.
  Jan, Anita, Eddy, zoon Jan jr., verhalen te over, grachten vol.
  Dag Emy, bedankt voor het item. Ben van Bommel

  • Wat een leuke toevoeging aan mijn blog, Ben. Jij beschrijft het artistieke milieu uit het Delft van de zestiger en zeventiger jaren heel raak. Ik ben een nieuwkomer hier en vind alles wat de historie betreft interessant. Dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.