
De pergola hing vol! Dus gingen we aan de slag met schaar, emmers, flessen en ontsapper. Terwijl ik zo de oogst aan het verwerken was voelde ik me een echte Clarien van Moeskers Moestuin. Vorig jaar schafte ik via Marktplaats deze ontsapper aan, nu pas gebruikte ik hem voor het eerst. Nog even een instructiefilmpje op internet opgezocht en daar ging ik.

In de onderste container hou je water aan de kook, in de bovenste gaat het fruit en door de stoom ontsappen de druiven, je doet het kraantje open en vullen maar die flessen.

Het klinkt lekker simpel. Maar ik knipte toch maar het meeste hout weg. Je morst zo hier en daar wat, je moet de flessen steriliseren en de pulp kan op de compost. Ik was er zomaar een hele middag mee bezig. Gelukkig hielp de wijnboer me een handje met het tilwerk. En nu staan er zes flessen elk gevuld met anderhalve liter puur druivensap, zonder alcohol. De serieuze wijnoogst staat nog voor de deur. De druif in de hoofdrol gisteren en vandaag.

jarenlang heb ik wijn gemaakt van allerlei soorten vruchten, maar het meeste van druiven en pruimen. Het fijnste van het proces vind ik als de gisting begint. Jammer genoeg stopte hier door een trieste gebeurtenis de aanvoer van fruit.
Kan je niet ergens een partijtje fruit op de kop tikken, Sjoerd? Veel mensen zitten met karrevrachten waar ze geen raad mee weten.
Dat moet een voldaan gevoel geven om naar al die gevulde flessen te kijken.
Wat een luxe! Schrijf ik ook wel eens bij Clarien…!
Lie(f)s.
Wat een handig ding, die ontsapper. Heerlijk, druivensap!
Was ook flink bezig, erwtensoep. Iets anders, ook lekker 😆
Als buiten de herfst is losgebarsten, is het heerlijk om keukenwerk te doen, Els. En mmmm… erwtensoep!
Het lijkt me heerlijk. Maar hoe lang blijft het goed?
Maanden, Bertie. Zie ook mijn antwoord aan Rob.
Complimenten, Emie. Ja, het is allemaal veel werk, dat inmaken maar ik blijf het leuk vinden en ben daarna ook trots op mijn potten en flessen.
Dat trotse gevoel van eigen voorraad, dat geeft zoveel voldoening Marthy
Toch lekker gemakkelijk hé, zo’n slapper. Ik heb hem al jaren. Ook lekker voor appelsap en zo om later gelei van te maken.
Jammer genoeg is onze appelboom dood gegaan. Ik had de eerste jaren hier altijd heel veel appels, Dorien.
Goed bezig!
En hie lang blijft dat druivensap goed in flessen?
Vragende groet,
Mits koel bewaard zou het vele maanden goed moeten blijven, Rob en Bertie.