Maskerade

Het is zeker niet comfortabel maar het went snel. Een accessoire dat, als het de mond niet bedekt, aan pols, bovenarm, aan één oor of als baard in de buurt blijft zodat het weer snel kan worden opgezet. De vraag of dat allemaal volgens de regels van de hygiëne gebeurt, kan met een duidelijk ‘neen’ worden beantwoord.

Vóór de Coronacrisis zag je een enkele keer wel eens iemand met zo’n mondkapje lopen. Vaak een persoon met verminderde weerstand bij een chemokuur. Door het dragen ervan beschermde die persoon zich toch enigszins tegen verkoudheids-of andere virussen. Dus denk ik als we het allemaal doen, zoals hier in Italië verplicht is in de binnenruimten, het de verspreiding wellicht enigszins vermindert.

Het straatbeeld is hiermee volkomen veranderd. Dat heeft in elk geval het voordeel dat je ziet dat er wat aan de hand is en het houdt naar mijn overtuiging de mensen wat alerter. Ons wasje ziet er inmiddels ook anders uit.

13 gedachten over “Maskerade

 1. Ik denk ook dat het je eigen ‘uitstoot’ beperkt, maar niet zozeer beschermt tegen anderen. Handen wassen staat voorop, en dat blijf ik doen. Ik zat hier in de bus met mondkapje en dat is goed te doen, vond het niet vervelend. Maar op straat zie ik ze nog niet, maar de anderhalve meter is ook aan het verdwijnen.

 2. Denk dat OMT in Nederland ook overstag zal gaan.
  Ik ben het gewend, in Duitsland ga ik met mondkapje naar supermarkt of tankstation, in Nederland blijven ze in mijn tas. Wat ik ervaar is dat je door het dragen van het mondkapje je beter bewust bent van de niet-normale situatie waarin we ons nog altijd en nog lang begeven. En niet zoals laatst een oudere dame reageerde toen ik haar zei dat de afstand tussen haar zo nooit anderhalve meter bedroeg toen ze voorkroop: oh, dat vergeet ik altijd …..

 3. Het zal in ieder geval helpen om de verspreiding tegen te gaan. Meer weet ik er ook niet van, daarvoor zijn alle meningen te verschillend.

 4. Elders werd een opmerking geplaatst over te laag gedragen mondkapjes en laagzittend ondergoed.
  Zoals ik ook las dat verkeerd gebruikte condooms of mondkapjes een overeenkomst hebben.

  Ik heb nu 6 speciaal op maat gemaakte mondkapjes liggen.

  Voorzichtige groet,

   • De overeenkomst lijkt me dat je in beide gevallen er geen fluit aan hebt als je ze verkeerd gebruikt.

    Emie: tja, logisch. Suf dat ik het zelf niet bedacht.

 5. Mondkapjes van allerlei materialen gemaakt en zoals mensen ermee omgaan vind ik een lachertje. Maar goed, misschien helpt het toch wel al geloof ik er nu nog geen bal van. Dat wordt misschien ooit nog wel eens duidelijk. Maar ik ben bang van niet. Virussen zullen altijd onder ons zijn en zijn erg moeilijk om niet te zeggen onmogelijk te bestrijden. Er zijn gewoon veel te veel mensen en dieren op de kloot.

  • Als het mondkapje ervoor bedoeld is om te voorkomen dat de drager ervan geen virussen en ander ongewenste zaken inademen, dan zal het zijn doel waarschijnlijk 100% voorbij schieten. Maar als het bedoeld is om enigszins te voorkomen dat de drager onbelemmerd de virussen en dergelijke die hij/zij bij zich draagt, de vrije ruimte in kan blazen, dan lijkt een mondmasker wel nut te hebben. Er zal altijd rekening mee gehouden moeten worden dat een mondmasker geen wondermiddel is, maar hooguit een (beperkt werkend) hulpmiddel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.