Het lelijks

Tja, ik schreef er onlangs over. Af en toe valt het me op dat er nieuwbouw in het Delftse centrum is gepleegd, die ik ronduit lelijk vind. Op deze plaats heeft in de 17e eeuw het sint Annaklooster gestaan. Later, in 1675, werd dat een Tuchthuis. Wie niet wilde ‘deugen’ werd hier gedwongen te werk gesteld in de textielindustrie. Nog weer later kwam hier het Sint Joris Gasthuis. Nu staat hier sinds 1982 een appartementencomplex met een kleine woonwijk erachter. Daar kom je eigenlijk alleen als je er woont. Tot mijn verrassing zag ik ook huizen die wel de oude maatvoering en puntdaken hebben. En ook aardig vond ik het plotseling opdoemend groene veldje dat behouden is gebleven nadat ook de stadsboerderij die hier ooit stond, gesloopt werd.

De nieuwbouw naast het kleine grachtenpand is tamelijk uit verhouding maar ja, mensen moeten ook kunnen wonen in huizen die aangepast zijn aan de moderne eisen. En zo viel me de lelijkheid toch weer een beetje mee.

19 gedachten over “Het lelijks

  1. Ik vind het eigenlijk niet zo storend. Wat zullen de mensen in de 17e eeuw gedacht hebben van weer een nieuw huis in hun buurt? Ook toen zal niet iedereen blij geweest zijn denk ik

  2. Vroeger werd er gebouwd en ontwikkeld door vakmensen. Nu wordt er gezegd het mag niet duurder zijn dan, en wie kan het er het goedkoopste neerzetten. Dat is een iets andere filosofie.

  3. Dat is echt een heel leuk buurtje. Op weg naar de tram loop ik er vaak door. Ik hou sowieso heel erg van alle bouw uit welke tijd dan ook. Ik vind het gedrocht van het Rietveld dus ook prachtig. Laat maar zien uit welke tijd een huis is 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.