Delfts Blauw uit China

Ach ja, dat wisten we al, hè. Dat in China mooi aardewerk en porselein werd vervaardigd en dat die handige Nederlanders het zijn gaan namaken. Dat begon zo eind zestiende eeuw en was een stuk goedkoper dan de Chinese import. Er waren in de topjaren meer dan honderd aardewerkfabrieken in Delft, maar rond 1800 bleek de productie in Staffordshire in Engeland goedkoper en verdwenen de fabrieken op een paar na, uit Delft.

De Porceleyne Fles heeft op de grens van Rijswijk en Delft het atelier Heinen Delfts Blauw dat een paar jaar geleden de Delftse Paauw overnam. Dit bedrijf heeft verschillende vestigingen onder meer in Amsterdam en Curacao. Bovendien is er een groot atelier in China. Vanuit dát atelier kwamen onlangs twee enorme vazen naar Delft. Het schip, waarover ik dinsdag schreef, en de pauw vormen de decoratie op de drie meter hoge vazen. Maar liefst vier eeuwen waren er voor nodig om ‘Delfts’ aardewerk weer in China te laten maken. Een apart verhaal als je me mij vraagt.

8 gedachten over “Delfts Blauw uit China

  1. Inderdaad prachtig Emie! Tegelijkertijd doet mij dit denken aan mijn oom Dick Reindert van der Niet. Hij was kunstschilder en lid van de Haagse Kunstkring. Daarnaast ook werkzaam als plateelschilder bij De Porceleyne Fles. Was best bijzonder, zo vertelde mijn oom, je moest wel er goed kunnen schilderen.
    Toen ik 7 jaar was heeft hij een portret geschilderd van mij. Weet ik nog als de dag van gisteren; heel lang stilzitten… Ook beloofde hij mij, dat wanneer hij ging trouwen, ik het bruidsmeisje mocht zijn. Helaas werd hij ziek en is hij in 1960 overleden op 28-jarige leeftijd. Op zijn sterfbed is hij in het ziekenhuis nog wel getrouwd….
    P.S. Zojuist heb ik zijn naam gegoogled, dat was wel weer leuk).
    Groeten, Riny

      • Jazeker! In mijn ouderlijk huis hing dit schilderij in de woonkamer. En toen ik trouwde kreeg ik het mee. Altijd had ik er wel een plekje voor, maar in ons nieuwe appartement heb ik dit nog niet gevonden….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.