Ambacht

Tot mijn verrassing stond ik zaterdag op een sfeervol plein van een stadje met de bijzondere naam Hendrik Ido Ambacht. Door de mensen aldaar vaak uitsluitend Ambacht genoemd. Na het optreden van Zinge! (zie het blog van zaterdag) scharrelden we nog even over het gezellige plein waar de kerk een dominante positie heeft maar door alle kramen en bomen er omheen nauwelijks zichtbaar was.

Eenmaal binnen werden we getroffen door de fraaie gebrandschilderde ramen waarvan de oudste uit 1669 is. De kerk stamt overigens al uit 1331 en heeft een preekstoel met knap houtsnijwerk. Het driehonderd jaar oude orgel werd bespeeld en een fluitiste zorgde voor de wat lichtere toets.

Ik hou wel van dit soort verrassingen. Ik las dat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht in 1855 is ontstaan uit de samenvoeging van de ‘ambachtsheerlijkheden’ Hendrik-Ido-Schildmanskinderen-Ambacht en de Oostendam en Sandelingen-Ambacht. Snap helemaal dat de bevolking kiest voor de korte benaming.

9 gedachten over “Ambacht

  1. Wat toevallig , ik woon in hendrik ido ambacht en was zaterdag ook op de dorpsfair . Het is er heel fijn wonen 🙂

    • Dat is zeker toevallig, Philomene. Jammer dat we het van elkaar niet wisten. Ik heb er mooie huizen gezien en we hebben nog even zittend aan het water koffie gedronken, heel mooi daar.

      • nou idd en zo toevallig als ik op jou blog ben terechtgekomen zo toevallig dat , zoals iemand anders zei “t ambacht ons raakvlak is . mocht je nog eens langskomen ben je bij ons ook van harte welkom.

  2. Mooi, vooral die preekstoel. Ik zag er ooit zo eentje en het Friese plaatsje Jorwerd. Zowel het plaatsje als de kerk daar zijn beeldschoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.