Drastisch met phlomis

DSC_0001-001

Mijn blogvriendin Marthy knipt vlak vóór de langste dag de bloemen uit haar vaste planten in de border. Het doet even pijn maar ze weet dat er dan een tweede bloei volgt en de borders geen uitgebluste indruk maken. Dat ging ik dit jaar ook maar eens doen. De phlomis russeliana, ook wel brandkruid genoemd, moest er aan geloven.

DSC_0017-001

DSC_0023-001

Zijn enorme bladeren lijken wel opvangschalen voor de al uitgebloeide lipvormige bloemen. Na de snoei zocht ik op internet nog even wat informatie over de plant. De juiste benaming enzo. Helemaal onderaan stond: de uitgebloeide bloemstengels van Phlomis russeliana kunt u het beste pas wegnemen in maart. Heb ik weer. Er staat nog ergens een pluk op ons terrein, die laat ik ongemoeid. Kan ik mooi vergelijken. Ook hadden we al wat stekken gemaakt. Nee, ik maak me geen zorgen over de phlomis. Maar hoe zit het nou met mijn groene vingers?

DSC_0024-001

19 gedachten over “Drastisch met phlomis

  • Ik kreeg een stek van vrienden, Inge en kende hem ook niet. En sindsdien zie ik die plant overal, langs de openbare weg in NL, in tuinen en borders. Moet je opletten, ineens ga je hem zien. Goed hoor, dat je precies wet welke planten teruggeknipt kunnen worden.

  • Da’s waar Marjon maar we zijn hier s winters niet. Ik heb zelfs een paar verhoutte bloemen in een vaas binnen. Maar ik hoopte op een tweede bloei en dat zie ik achteraf toch niet zo snel gebeuren.

 1. Groene vingers heb je dus ook al zijn ze in realiteit eerder bruin getint van de aarde. Die uitgebloeide aren laten staan heeft volgens mij meer te maken met structuur die dan tot in maart aanwezig blijft.

 2. Net als Jeanne zegt, ervaring maakt wijs. Ik heb nooit gezegd dat ik dat knipwerk bij alle planten doe. Bij sommige weet ik zeker dat het kan, bij anderen beslist niet. Ja, er zijn ook planten waar ik het niet van weet en daar knip ik dan maar niet aan. Planten die nog moeten gaan bloeien worden een stuk korter gemaakt, ze bloeien dan wat later en voller. En bij jouw phlomis zou ik een deel kort gewiekt hebben. Maat je hebt nog ergens een toef staan dus kijk er vergelijk!

  • Je hebt er ook geen schuld aan, hoor Marthy. De phlomis is er een waar weinig omkijken naar is, echt iets voor mij dus. Verder doe ik maar wat, niet gehinderd door enige kennis. Als hij opnieuw bloemen gaat geven, laat ik dat hier weten.

 3. Jemig, ik was al op weg om ter plekke mijn phlomissen te gaan onthoofden en dan lees ik dat het in maart moet…. Hoe kan dat nou, want ze bloeien in onze tuin pas begin juni, hooguit eind mei. De hele plant verdort in het najaar, dus ook in maart heb ik niks weg te nemen. *zit helemaal met handen in het haar*

  • Hier blijven wel harde bruine bloemstengels staan, die ik tot op heden altijd in maart wegknipte. Samen met het bruine blad dat er dan blubberig uitziet. Ik ben dus eigenlijk toch een goede intuitieve tuinerster, Wieneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.