Festa nazionale

DSC_0047

25 April is in Italië de dag van de vrijheid, de bevrijding en de democratie. Veel mensen zijn vrij. We hadden daarom ook eigenlijk een grotere opkomst verwacht vanmorgen bij de kranslegging in Gubbio. De klokken werden geluid en om precies tien uur verscheen een stoet bij het grote monument op het ‘plein van de veertig martelaren’. Onschuldige burgers die in 1944 als represaille voor een partizanenactie werden doodgeschoten en die uiteraard nog elk jaar worden herdacht. En met hen alle andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

DSC_0056

DSC_0060

Plechtig en toch enigszins losjes werd de ceremonie verricht. Het volkslied klonk en met de burgemeester in hun midden, liep de stoet verder richting het mausoleum waar de plechtigheid verder werd afgerond.

DSC_0064

Wij reden weer naar onze berg. Om in alle vrijheid onkruid weg steken en in de wijngaard te werken.

7 gedachten over “Festa nazionale

  1. Pingback: Wie wil er nog een ei? | Wonen in Caldese (Italië)

  2. We mopperen wel eens en vaak met een reden ook nog, maar minstens zo vaak moeten we ons realiseren dat het niet zo heel gewoon is, dat we in vrijheid leven. Ik vind jullie trouwens lekker bijbels bezig, hoor. Arbeiden in den wijngaard…. 😉

  3. Ja hoera. Je moet er niet aan denken dat je niet vrij zou zijn om je vreedzame dagelijkse leven te leiden. Of dat je niet vrij door Europa zou kunnen reizen van je ene eigen plek naar de andere. Door zulke herdenkingen besef je dat weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.