Dichte deur

P1220626

Porte della morte worden ze genoemd. Een vriendin wees me er in Gubbio op.  Door deze dodendeuren werden de kisten met de pestslachtoffers uit de huizen gedragen, waarna ze werden dichtgemetseld om het onheil buiten te sluiten. In verschillende huizen uit de 13e eeuw tref je dit soort muren nog aan. Het dichtmetselen heeft kennelijk geholpen want de pest waart gelukkig niet meer rond.  Dan over naar een gezelliger onderwerp; die zelfde vriendin vroeg me naar het recept van de Ierse Koek die ik bij de koffie presenteerde. Ik maakte deze koek vroeger vaak voor onze schoolgaande kinderen. De ingrediënten had ik meestal wel in huis. Geen boter nodig, wel koude thee. Benieuwd? Klik op de button Recepten op de zwarte balk bovenin. Eet smakelijk.DSC_0082-001

10 gedachten over “Dichte deur

  1. Echt benieuwd! Wij aten gisteren van een zelfgemaakte chocoladebiscuit. Hij was nog warm toen ik hem uit de oven haalde, de crème au beurre smolt gewoon weg, zoiets kunnen ze in de winkel niet evenaren.

  2. Leuk weetje, dat die deuren vanwege de pest zijn dichtgemetseld. Hier in de omgeving, in bijvoorbeeld Zaanstreek en Broek in Waterland komen in oude houten huizen ook zogenaamde dooddeuren voor. Die zitten centraal in het huis maar worden twee keer in iemands leven gebruikt bij trouwen en overlijden. Dood heeft te maken met dode hoek in het huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.