Porte della morte worden ze genoemd. Een vriendin wees me er in Gubbio op. Door deze dodendeuren werden de kisten met de pestslachtoffers uit de huizen gedragen, waarna ze werden dichtgemetseld om het onheil buiten te sluiten. In verschillende huizen uit de 13e eeuw tref je dit soort muren nog aan. Het dichtmetselen heeft kennelijk geholpen want de pest waart gelukkig niet meer rond. Dan over naar een gezelliger onderwerp; die zelfde vriendin vroeg me naar het recept van de Ierse Koek die ik bij de koffie presenteerde. Ik maakte deze koek vroeger vaak voor onze schoolgaande kinderen. De ingrediënten had ik meestal wel in huis. Geen boter nodig, wel koude thee. Benieuwd? Klik op de button Recepten op de zwarte balk bovenin. Eet smakelijk.
Weer wat geleerd. Ik heb dit meer gezien, ook in Frankrijk maar nooit geweten dat deze deuren dichtgemetseld werden om die reden.
Ik heb eerlijk gezegd altijd gedacht dat het een gevolg was van allerlei moderniseringen, Marthy
Leuk om te weten. Je zou er anders voorbijlopen zonder zo’n deur op te merken.
Het was me al wel eens opgevallen Irene, maar geen idee van deze oorsprong
Echt benieuwd! Wij aten gisteren van een zelfgemaakte chocoladebiscuit. Hij was nog warm toen ik hem uit de oven haalde, de crème au beurre smolt gewoon weg, zoiets kunnen ze in de winkel niet evenaren.
Ik zit hier gewoon met het water in mijn mond Petra, Wat klinkt dat heerlijk zeg.
Leuk weetje, dat die deuren vanwege de pest zijn dichtgemetseld. Hier in de omgeving, in bijvoorbeeld Zaanstreek en Broek in Waterland komen in oude houten huizen ook zogenaamde dooddeuren voor. Die zitten centraal in het huis maar worden twee keer in iemands leven gebruikt bij trouwen en overlijden. Dood heeft te maken met dode hoek in het huis.
Van die dode hoek wist ik niet. Maar dat oude boerderijen vaak deuren hebben die alleen gebruikt worden bij rouw en trouw, wist ik dan weer wel, Jeanne. Apart is het wel.
Lekkere koek
Hoe weet jij dat Rob?