Van druif naar wijn

DSC_0038

De leukste klus van het jaar: de wijnoogst van 2016 werd vandaag gebotteld. Het voorwerk van etiketten maken, flessen klaarzetten, kurkmachine in stelling brengen was gedaan. Maar eerst maar eens met onze collega wijnboeren tevens vrienden aan de pranzo, konden we mooi het productieproces bespreken. Bovendien werd een trosje 2017 uit de collega-wijngaard alvast goedkeurend bekeken.

DSC_0049

Het hevelen nam een aanvang. Zonder veel morsen moest de Rosso in de flessen, waarna de etiketten erop geplakt konden worden. Na korte tijd stond deze fraaie rij op de keukentafel.

DSC_0063

Om elkaar niet al te zeer in de weg te lopen, begon onze vriendin in de tuin lavendel te snoeien.  Lief en heel nuttig want er is nog veel te gaan.

DSC_0061.JPG

DSC_0075

Kijk ze er eens trots bij zitten met hun eigen wijn. Het is een mix geworden uit twee wijngaarden uit Umbria, de naam is Casa Castalda Caldese, oftewel CCC.  De oogst werd keurig verdeeld en er liggen heel wat flessen in ieders wijnopslag.

DSC_0066

DSC_0069

Eén kleine fles werd uiteraard geopend. Salute! En nou willen jullie vast nog weten hoe het smaakt? Prima. Meestal hou ik het bij proeven alleen maar vandaag dronk ik een glaasje mee.

DSC_0070

Advertenties

23 thoughts on “Van druif naar wijn

 1. Wat een geweldige prestatie en met recht een trotse wijnboer en boerin natuurlijk!
  Zo leuk dat we van t begin konden meeleven.
  Salute!

 2. De trots straalt ervan af. Leuk dat de CCC ook nog eens prima smaakt. Wij hebben hier in ons dorp ook een wijndomein. Ik hou zelf helemaal niet van wijn, maar ik heb er wel eens wijn gekocht. Harry vond het spul absoluut niet te hachelen en het was nog hartstikke duur ook. 😦

   • Natuurlijk, kwaliteit heeft gewoon een prijs. Ik snap eigenlijk niks van Nederlandse wijnbouw. Wij zitten hier bijvoorbeeld op veen en ik heb altijd begrepen dat wijnstokken kalkhoudende grond behoeven. Er wordt in ons wijndomein rode en witte wijn gemaakt, maar ik heb nog niemand hier enthousiast horen praten over die wijn. Een heel ver familielid van mij heeft een wijngaard nabij het riviertje de Regge in Overijssel. We zijn wel eens op bezoek geweest om wijn te proeven en uitleg te krijgen. Het zag er allemaal keurig verzorgd uit. Zelfs een heus proeflokaal voor de gasten. De wijn was volgens Harry niet echt ontzettend slecht, maar zeker niet zodanig dat hij zei: doe mij maar zes flessen. Het lekkerst vond ik de zelfgemaakte druivenjam. Daarvan heb ik toen een aantal potten meegenomen. En voor het fatsoen een flesje witte wijn. Het blijft volgens mij behelpen met de nederlandse wijnbouw.

    Emie: er zijn geloof ik al meer dan 400 wijngaarden in NL, Wieneke. Mijn wijnboer is lid van de Brabantse Wijnbouwers om kennis op te doen. Het is zijn grote hobby geworden en zo blijven we het ook zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.