Wijnoogst in stripvorm

dsc_0017dsc_0026dsc_0027dsc_0033dsc_0037dsc_0046dsc_0050

Op de feestdag van sint Franciscus, patroonheilige van Italië, begonnen we om acht uur met de pluk. Om een uur of elf  werden de gezamenlijke  zeventig kilo in de ontsteler gegooid. De wijnboer was zo blij als een kind. De steeltjes gaan, biologisch zeer verantwoord, op de speciale wijngaard-composthoop. Er wordt 20 gram sulfiet aan toegevoegd en even in de wijnsoep geroerd. Dan is het tijd voor de plukkerslunch op het gastvrije terras van onze vrienden die alle wijnmaakapparatuur faciliteren. Later op de middag, als de soep al van bruin naar rood begint te kleuren, gaan er als een soort kruiken, flessen gevuld met warm water, bij. We zijn zeer hoopvol gestemd en hebben vást de zegen van Franciscus.

13 gedachten over “Wijnoogst in stripvorm

  1. Ik vind dat heel veel en heel snel gedaan: 70 kilo in 3 uur tijd met zijn vieren. Of was er nog meer hulp? Leuk om het proces te zien en ik kan me voorstellen dat de wijnboer in alle staten van vreugde is.

    • Wij hadden op ons erf nog even een tilhulp (omdat de wijnboer dat nog niet mag) maar verder alles met z’n vieren. Maar… het is nog lang geen wijn hoor. De komende dagen nog veel werk aan te verrichten. Dit was pas de oogstdag. Wordt vervolgd Wieneke.

  2. Prachtig om zelf wijn te maken. Je zegt dat de steeltjes, biologisch zeer verantwoord, op de speciale wijngaard-composthoop gaan. In Frankrijk gaan die steeltjes en uitgeperste druiven naar een distillerie om er nog eau de vie van te maken. In Italië maakt men er grappa van. Sterk spul, daar niet van. Heb er eens een enorme kater van gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.