Dubbel doppen

DSC_0008Op de H. Hartschool waren de nonnen onderverdeeld in twee groepen. De Mères en de Soeurs. De eersten waren van oorsprong meisjes van goede huize, vaak met dubbele achternamen. Zij hadden een bruidsschat ingebracht en werkten in het onderwijs. De Soeurs waren van eenvoudige komaf en werkten in de keuken, de linnendienst of assisteerden bij de ingang van de school.  Als een Mère onze klas binnenkwam, moesten wij opstaan en haar begroeten: ‘goede morgen ma Mère’. Bij binnenkomst van een Soeur konden we gewoon blijven zitten en was groeten niet nodig. Die enorme ongelijkheid vond ik als kind al vreselijk en onterecht. En al helemaal niet erg Christelijk. Er waren aardige zusters en minder aardige, net zoals in het dagelijks leven. Mijn aversie tegen de nonnen heeft dus vooral te maken met het idiote mensonwaardige en schijnheilige systeem dat er heerste in die kloostergemeenschap.

Dit wilde ik – gezien de reacties van gisteren – graag nog verduidelijken.  En wat die tuinbonen betreft. Die hebben met dit hele verhaal niets te maken maar stonden op ons menu gisteravond. Ze zijn na het doppen in een tweede bewerking van hun schilletje ontdaan. Extra veel werk maar dan ook extra lekker.

Advertenties

8 thoughts on “Dubbel doppen

  1. Op onze basisschool waren ze ook niet zo christelijk als ze moesten zijn. Als je iedere zondag naar de kerk ging werd je voorgetrokken. Je kreeg er zelfs een cijfer voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s